Pavel Paták: Ve školním věku 1500 – 1800 km v bazénu za rok

30.08.2005 -
Jeho jméno určitě znáte. V posledních sezónách se pohybuje v popředí výsledkových listin Českého poháru. Bývalý plavec začal s triatlonem až v roce 2002!!! Ale jak je vidět, úspěšně se mu daří dohánět cyklistické a běžecké tréninkové manko. Je též jeden z mála, který se nebojí konfrontace na mezinárodních závodech. Jak vypadá tréninkový den úspěšného manažera plánovaný na minuty a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru s Pavlem Patákem.

Jméno: Pavel Paták

 

Klub: TTK SLAVIA VŠ Plzeň

 

Vybavení:

Kolo: (ráfky+sada+rám): TREK karbon, Shimano Ultegra 2005, kola ZIPP 303 na závod, Bontrager Race Lite na trénink, hrazda Syntaxe, galusky Tufo Elite JET, doplňky Bontrager

 

Neopren: Orca P-Flex

 

Značka a typ bot: Saucony Fastwitch na závod, Saucony Triumph a Swerve na trénink

 

Největší dosavadní úspěchy v triatlonu:

7. Mistrovství Afriky 2004 (JAR)

12. Mistrovství světa Age Group 2004 (POR)

9. Český Pohár 2004 (CZ)

5. Pražský triatlon 2004 (CZ)

18. ITU Karlovy Vary 2004 (CZ)

20. ITU Alanya 2003 (TUR)

24. ITU Zundert 2004 (NED)

 

Trenér: Zbyšek Zeman, Zdeněk Dúbravčík (běh)

 

Oblíbený tréninkový motiv:

Voda – 10x200K (2:20, start 3:00)

Kolo – úterý a čtvrtek vyjížďky s cyklisty od železničního mostu na Smíchově (ve Štěchovicích se začíná do kopce závodit)

Běh – nedělní běh s „dědkama“ ve Hvězdě (některým je přes 50, ale běhají stejně jako já!)

 

Triatlonu ses začal věnovat až v pozdním věku. Kdy a jakým způsobem si ho objevil???

V roce 1989 jsem se jako plavec seznámil s triatlonisty, kteří trénovali v plaveckém oddíle FEL Praha a závodili za klub Diana. Jména pamětníkům mnohé napoví (Míra Horák, Marek Kavan, Pavel Moravec, atd.) V první polovině 90. let jsem s nimi jezdil dělat triatlonové výsledky. Stále mě lákali, abych začal dělat triatlon, ale odolával jsem. Ve 30-ti letech jsem zjistil, že plavecký vrchol mám již dávno za sebou a že je třeba najít jiný sport. Můj první triatlon byl v Tálíně 2002 (téměř bez tréninku). Na kole mě předjížděli holky a na běhu jsem málem umřel. A to byl můj začátek.

 

Tvoje kariéra plavce za tebou zanechala velmi dobré časy. Prozradíš své plavecké osobáky, a jaké tréninkové dávky jsi v bazénu polykal???

Jako plavec jsem se nikdy příliš neprosadil. Na finále MČR to sice stačilo, ale na výraznější úspěch to bylo málo. 100K 0:55,10; 200K 2:00,00 (docela vtipný čas ne); 400K 4:13,80; 200PZ 2:13,32. Ve školním věku jsem byl ve vodě obvykle 3 hodiny denně, což dělalo okolo 40km za týden a 1500-1800 km za rok. Na jaře 2000 jsem se v Austrálii v rámci přípravy na Mistrovství světa ve vodní záchranné službě (když se chceš prosadit, je potřeba najít si ten správný sport, který nedělá moc lidí J), na 2 týdny připojil k jedné z tréninkových skupin národního australského plaveckého týmu. Plaval jsem s nimi každý den 14-15 km. To asi bylo nejvíc.

 

 

Prozradíš svoje závodní plány pro zbytek sezóny, a jaký cíl plánuješ pro příští sezónu???

Plán je jedna věc a realita druhá. Měl jsem letos ještě v plánu ETU Belgrade, ITU Hong Kong a ITU Alanya. Ale po nevydařeném závodě v Ženevě jsem teď na rozpacích. Pojedu do Belgrade a pak se uvidí. Cílem letošní sezóny bylo získat nějaké body do žebříčku ITU. To se zatím nepodařilo. ITU závody v Evropě, které jsem jel, byly letos velmi dobře obsazené. Příští rok bych chtěl závodit v německé nebo francouzské lize. Pokud zaboduji na ITU závodě, tak si zkusit World Cup, ale jako plavec necyklista určitě na rovinaté trati. (Ano, já jsme jeden z těch, co v balíku často sotva visí, zvlášť na ITU závodech J).

 

Loňské mrazivé měsíce si trávil v JARu, chystáš se příští zimu opět za teplem??? Když srovnáš letošní zimní přípravu v ČR s loňskou v teplých krajích, kde vidíš největší rozdíl???

Jestli pojedu trénovat do tepla ještě nevím. Rád bych, ale záleží na situaci v práci. Přece jenom triatlon mě neživí a nikdy živit nebude. Letos jsem zimu, co se týká tréninku, strávil po večerech na běhátku a na cyklotrenažéru. To je jen pro otrlé a psychicky odolné. V JAR byl trénink na prvním místě, mohl jsem se na něj plně soustředit a všechno ostatní se mu přizpůsobovalo. Navíc v JAR jsou z hlediska klimatu, nadmořské výšky i sportovního zázemí ideální tréninkové podmínky. V ČR musím skloubit práci a trénink. Takže zima v JAR a ČR je téměř neporovnatelná.

 

U závodníka z čelních pohárových příček, který má zkušenosti ze zahraničních startů by mě zajímal tvůj názor na současnou podobu Českého poháru a na vedení svazu triatlonu???

Není fér, když někdo vznáší kritiku, aniž by sám něco podobného zkusil. To platí pro jakoukoli činnost. Berte to tedy prosím s rezervou jako pohled závodníka. ČP je v porovnání s ITU závody nebo německou ligou pro závodníky finančně neatraktivní, pro diváky obvykle málo zajímavý, z hlediska organizace až na výjimky amatérský. Českému triatlonovému svazu chybí osobnost, která by dokázala sjednotit roztříštěné skupiny. Nejvíce se mi protiví závist, která odhání těch několik schopných. V obchodním a manažerském světě je běžné, že když někdo dobře zobchoduje nebo zvládne projekt, má na něm finanční podíl. Český triatlon ještě nepochopil, že když někdo sežene peníze, náleží mu odměna.

 

Jsi velmi úspěšný manažer, prozraď čtenářům serveru s3r.cz, jak vypadá tvůj hektický den, při kterém ještě dokážeš trénovat???

Velmi pečlivě plánuji celý týden dopředu. V diáři mám naskládané pracovní povinnosti i tréninky a čas rozplánován po čtvrthodinách. Někdy je to tak hektické až se sám divím, že jsem už dávno nezkolaboval J. Díky rychlému internetu a emailu nemusím jezdit do kanceláře a pracuji často doma. To je v Praze úspora víc než 2 hodiny denně. Typický den vypadá takto: mezi 8:00 a 9:00 vstávám a dopoledne pracuji, 12:00 plavání nebo běh na dráze, 14:00 pracovní schůzky, 17:00-21:00 kolo nebo běh nebo obojí, 21:00 večeře a pak práce (málokdy končím dřív než v 1:00).

Nikomu to nedoporučuji. K práci a tréninku v takovém objemu se nedá stihnout skoro nic jiného a osobní život tím velmi trpí.

 

Jaké jsou tvoje tréninkové objemy???

V loňském roce (rok počítám od 1. listopadu do 31. října) 840km plavání, 2750km běh, 9550km kolo. Letos zatím 690km plavání, 1950km běh, 8230km kolo. Vypadá to, že na kole budu muset ještě trochu přidat a na běhu zlepšit rychlostní vytrvalost.

 

Jako jeden z mála jsi sportovec vegetarián. Jaké vidíš výhody této výživy??? A jakými výživovými doplňky nahrazuješ bílkoviny a aminokyseliny obsažené v mase???

Jsem vegetarián 15 let. Pokud by tělu v mojí stravě něco zásadního chybělo, určitě by se to už dávno projevilo. Kvůli sportu musím myslet na to, aby strava obsahovala dostatečné množství bílkovin, ale není to velký problém (mléčné a celozrnné produkty, sója, luštěniny). Doplňkové proteiny od Enervitu jsem začal jíst poprvé letos, zatím nevidím ani necítím žádnou velkou změnu.

Myslím si, že z dlouhodobého hlediska je vegetariánská strava zdravější. Například už léta nejsem téměř vůbec nemocný. Asi není ideální pro vrcholový sport, ale důvody, které mě k vegetariánství vedou, stojí vysoko nad sportem.

 

V budoucnosti bys nechtěl okusit delší triatlonové tratě a střihnout si nějaký start na zahraničním IRONMANOVI???

Jako necyklistu mě dlouhý triatlon zatím neláká. Dokud ve vodě chytám první balík, tak zůstanu u krátkého triatlonu.

 

 

Hodnocení:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Vrcholový triatlon nemusí končit ve 23 letech…
Přečteno 665x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
17.4.24Youri Keulen a Ashleigh Gentle ovládli triatlon Singapore T100
7.4.24Drama a kontroverze na IRONMAN 70.3 Oceanside 2024: Vítězství Sanderse a Knibb a sporné diskvalifikace.
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka