Vít Svozil a Eliška Gregorová ovládli Nanosilver Epic3Challenge 2019

15.08.2019 -
Multitriatlonový svátek s mezinárodní účastí se odehrál minulý víkend v Havířově a Albrechticích. Druhý ročník sportovní akce - ve třech dnech tři triatlonové závody na třech různých místech. Přinášíme vám reportáž z této unikátní akce

Na havířovském letním koupališti se v pátek děly věci do té doby nevídané. Po obědě začalo v zadní části areálu vznikat triatlonové depo a když se po 15 hodině začalo plnit cyklistickými časovkářskými speciály a jejich majiteli, návštěvníci koupaliště začali tušit, že si se vstupenkou zakoupili i místo v předních diváckých řadách první etapy triatlonového závodu Epic3Challenge. V 17 hodin odstartoval náměstek primátora Bohuslav Niemiec intervalovým způsobem 400 metrů plavání, 15 km na kole a 4 km běhu, tedy distance první z celkem tří etap závodu.

 Epic3Challenge je sice mladým závodem, ale věříme v jeho unikátnost, která může v budoucnu na start přitáhnout skutečně zajímavé tváře,” uvádí autor myšlenky a hlavní pořadatel Lumír Hlaváč. Jedinečnost nespočívá pouze v etapách, ale v tom, že každý den je startován jiným způsobem. Servírujeme tak závodníkům v triatlon ve své největší možné pestrosti,“ dodává.  Na páteční distance navázala v sobotu před obědem porce 800m plavání a 22 km cyklistiky zakončená 6 kilometry běhu. Startovní pole se v sobotu rozšířilo o bezmála dalších pět desítek závodníků. Sobotní Albrechtický triatlon byl zařazen do Moravskoslezského poháru v triatlonu 2019 a byl tak otevřen i pro ty, kteří chtěli závodit jen tento den. Stejně tak se na start sobotního E3CH Kidz postavily dvě desítky mladých triatlonových nadějí.


Po nešťastné páteční alergické reakci na vosí bodnutí těsně před začátkem závodu se Jakub Powada objevil na startu sobotní druhé etapy, kterou s náskokem 39 sekund na druhého Petra Cívelu vyhrál. Eliška Gregorová potvrdila své prvenství z první etapy a do nedělní finálové stíhačky vstupovala s náskokem více než 8 minut na druhou Veroniku Rosovou. V neděli ráno proběhla porada organizátorů s TOP 5 mužskými závodníky, jejíž výsledkem bylo zařazení Jakuba Powady do celé série s tím, že u byl udělen časový handicap 12 a půl minuty jako kompenzace páteční neúčasti. Do třetí etapy tak favorit závodu startoval s velkou ztrátou na čelo a bylo otázkou, kolik se mu podaří umazat. Na zajímavou podívanou tak bylo zaděláno.

Jak celý závod vyvrcholil?

Třetí etapa byla nejtěžší nejen díky únavě závodníků, ale i díky nejdelším distancím (1-30-9). Mezi plaváním a depem byl navíc zařazen přeběh v délce 1,5 km. Bojovalo se do posledního kilometru snad ve všech kategoriích. Start probíhal dle aktuálních časových rozestupů.  Jakub Powada předvedl skutečně fantastickou stíhačku a dostal se až na druhé místo. Prvního Víta Svozila však už neohrozil. Na třetí místo jak v kategorii mužů do 39 let , tak i v absolutním pořadí odsunul Petra Veselského, domácí Petr Kloda si stejně jako loni odnesl nepopulární 4. místo, když do cíle doběhl pouhých 5 sekund za Veselským. Krásný souboj byl k vidění v kategorii mužů do 50 let. Před startem 3. etapy byli tři nejrychlejší vměstnání do rozmezí 88 sekund. Vítězství si nakonec do Polska odvezl Mariusz Wowtoniuk, druhé místo obsadil Libor Pavelka, bronz zůstal doma díky Jakubovi Šumpichovi z pořádající SK Fuga. V kategorii těch nejzkušenějších si vítězství pohlídal taktéž místní havířovský závodník Ivan Zedníček s náskokem 18 minut na druhého místo obsadil Leszeka Behounka z Polska a 22 minut na třetího Bennyho Evertse z Holandska.

Mezi ženami suverénně zvítězila Eliška Gregorová, kategorii žen nad 40 let pak ovládla Nikola Janková.

„Bylo to naprosto dokonalé, skvělé. Každý den byl jiný, akční a byl to velmi silný a koncentrovaný triatlonový zážitek,“ hodnotí akce závodník Jiří Neoral.

 Máme ambici být skutečně unikátním závodem evropského formátu, na který se budou sjíždět závodníci z celé Evropy. Letošní mezinárodní účast a zpětná vazba účastníků naznačuje že jdeme správným směrem,“ doplňuje Hlaváč a zve na třetí ročník, který se uskuteční v termínu 7. – 9. srpna 2020. Na otázku, zda se můžeme těšit na více etap se jen usměje: „Nechte se překvapit!“


Výsledky zde: http://www.skfuga.cz/files/E3CH2019_Results.pdf

 

Foto zde: https://www.zonerama.com/Rakofoto/640943

Hlavním partnerem akce je Nanosilver, výrobce funkčního oblečení se stříbrem - www.nanosilver.cz

 

Hodnocení:
Přečteno 1840x
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka
10.1.24Luxusní kola si své zákazníky vždy najdou, říká mechanik Michal Kohoutek.
21.12.23Mým snem je účast na největším sportovním svátku světa, říká Tereza Zimovjanová
17.12.23Já zastávám názor, že Havaj je Havaj, říká Petr Lukosz
5.12.23Příští sezona bude poslední. Těším se na premiéru IM Hradec Králové, říká Tomáš Bednář