Mistrovství Evropy dorostu - 2004

8.06.2004 -
.června 2004 se konalo v Marině de Montalto, ležící asi 100 km severně od Říma ME dorostu. Italští pořadatelé připravili pro tuto věkovou kategorii závod v městečku, které je v podstatě dnes již účelově postaveným letoviskem pro rekreaci na velmi tmavých, šedohnědých plážích Středozemního moře a které je jako takové součástí starobylého, 3 km vzdáleného města Montalto di Castro čítajícího asi kolem 3000 obyvatel. Prostředím závodu se stal zajímavý úsek pobřeží plný krámků, apartmánů a pláží, (Jaroslav Formánek)
5.června 2004 se konalo v Marině de Montalto, ležící asi 100 km severně od Říma ME dorostu. Italští pořadatelé připravili pro tuto věkovou kategorii závod v městečku, které je v podstatě dnes již účelově postaveným letoviskem pro rekreaci na velmi tmavých, šedohnědých plážích Středozemního moře a které je jako takové součástí starobylého, 3 km vzdáleného města Montalto di Castro čítajícího asi kolem 3000 obyvatel. Prostředím závodu se stal zajímavý úsek pobřeží plný krámků, apartmánů a pláží, čekajících na prázdninový nával turistů.

ME dorostu se konalo, stejně jako minulý rok, jako závod tříčlenných štafet, kdy každý její člen absolvuje celý triatlon, zde konkrétně v délkách 300 m plavání, 9,2 km na kole a 2 km běhu. Plavání se odehrávalo ve vlnách Středozemního moře. Po přeběhu 100 m široké pláže se závodník dostal do tranzitního prostoru, z kterého se vydal na cyklistickou část ve stylu čtyřokruhového  kritéria  se sedmi zatáčkami v každém z 2,3 km dlouhých okruhů. Po cyklistice se vyrazilo na běh systémem 2x 500 m tam a zpět.

ME se zúčastnilo 16 států.V kategorii chlapců stálo na startu 21 družstev, kdy domácí Itálie, Rusko, Britové, Izrael a Švýcaři postavili týmy dva. Závodu děvčat se zúčastnilo družstev 14, kde opět vedle domácích měli svá „béčka“ Britové a Švýcaři.

Naši závodníci, nenastupovali na start s velkými ambicemi na mimořádný výsledek, ale s chutí dosáhnout maxima a překvapit. Je třeba objektivně přiznat, že každý udělal maximum. Jak to celkově dopadlo, nechť posoudí každý sám dle výsledků.

Závod chlapců ani děvčat nezačal pro naše závodníky nejšťastněji. Oběma aktérům se nevydařilo plavání, což se dále projevilo rychle se zvětšujícím mankem za ostře závodící špičkou v cyklistické části. Do druhých úseků již nastupovalo v obou závodech startovní pole do značné míry roztrhané a tak ztráta našich na druhém a třetím úseku již na špičku narůstala pomaleji. Se středem startovního pole jsme již drželi stejné tempo a skrze slabší postupně potupovali dopředu. Chlapci pomaleji, děvčata hlavně díky výkonu Terezy Vašinové, srovnatelného s nejlepšími, výrazněji.
Kompletní výsledky, pokud je najdete na stránkách ETU, jsou z pohledu časů jednotlivých závodníků zavádějící, protože úseky nebyly pro všechny členy štafety celkově stejně dlouhé. Plaveckou část ovlivňovaly, podstatně výrazněji u závodu děvčat, rychle se zhoršující povětrnostní podmínky. Co je snad, ale opět jen do určité míry srovnatelné, jsou časy cyklistické části. 

Nevím zda má cenu chválit pořadatele, protože pokud někdo pořádá závod se statutem ME, očekává se, že vše bude tak, jak má být. Nicméně mi to nedá, a musím konstatovat, že se Italové vytáhli. Perfektní organizace, pečlivá příprava, ochota, velké množství detailů, které tento sportovní podnik řadilo k tomu nejlepšímu.

Výsledky chlapci:
1. Maďarsko 1:19:04
2. Itálie 1:19:08
3. Rusko 1:19:12
Česká republika 1:24:36  (v neredukovaném pořadí 14.)

Výsledky děvčata:
1. Itálie 1:26:48
2. Švýcarsko 1:27:12
3. Maďarsko 1:28:44
6. Česká republika 1:33:07
 

Hodnocení:
Přečteno 50x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
17.4.24Youri Keulen a Ashleigh Gentle ovládli triatlon Singapore T100
7.4.24Drama a kontroverze na IRONMAN 70.3 Oceanside 2024: Vítězství Sanderse a Knibb a sporné diskvalifikace.
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka