V sobotu vypukne Brave Xterra Czech 2003

25.06.2003 -
Hluboká nad Vltavou, zámek i podzámčí ožívají. Live more – Žij víc, křičí do světa Xterra. A sama to dělá. Terénní triatlon je v současnosti nejmohutněji se rozvíjejícím multisportem. Kombinace plavání, jízdy na horském kole a běhu přináší výzvu pro širší pole sportujících a posílá triatlonisty zpět do přírody. Je to návrat ke kořenům triatlonu, výzvě a boji sama se sebou, říká Scott Tinley, vítěz havajského Ironmana z roku 1982
Hluboká nad Vltavou, zámek i podzámčí ožívají. Live more – Žij víc, křičí do světa Xterra. A sama to dělá. Terénní triatlon je v současnosti nejmohutněji se rozvíjejícím multisportem.

Kombinace plavání, jízdy na horském kole a běhu přináší výzvu pro širší pole sportujících a posílá triatlonisty zpět do přírody. Je to návrat ke kořenům triatlonu, výzvě a boji sama se sebou, říká Scott Tinley, vítěz havajského Ironmana z roku 1982 a 1985, nyní majitel známé firmy s tri-oblečením a i v padesáti účastník všech druhů závodů po celém světě.

Ke kořenům platí i do slova. Proklestit si cestu třeba hlubockou oborou znamená překonat i mnoho takových nástrah.

Xterra vznikla před osmi lety na Havaji, podobně jako slavný Ironman. Jenže ne na Big Islandu, ale na sousedním divukrásném Maui. Ten bývá označován za nejpůvabnější z šesti hlavních havajských ostrovů. Plave se v moři, v zátoce, kde zimují velryby. Na kole zamíříte do krpálů na úpatí sopky Halaekaly a běžíte trnitou buší, rozpálenou pláží i luxusní hotelovou zónou.

Oproti Ironmanovi, nejméně devítihodinovému martyriu, je Xterra přístupnější. Snižuje handicapy z plaveckých nedostatků, jako nejdůležitější část si vybrala kolo. Železný muž se stal obrovským byznysem – třeba startovné na Havaji stojí 400 dolarů. Xterra zůstává rodinným podnikem, kde vítězí radost ze sportu, za 150 dolarů.

Chceme podpořit touhu lidí po sportovních výkonech a dát možnost obyčejným závodníklm změřit síly s absolutní špičkou. Navíc v nádherných přírodních kulisách, říká Dave Nicholas, zvaný Big Kahuna, viceprezident světového seriálu. Kde jinde se vám to povede?

Xterra má hodně podobný systém závodů s Ironmanem. Utkávají se profíci i amatéři ve věkových kategorií. Z kvalifikačních závodů v atraktivních koutech po celém světě (Saipan v Tichomoří, třitisícové vrcholky Skalistých hor, australská divočina, Japonsko, nizozemské písečné duny a už i hvozdy na Hluboké) postupují nejlepší na mistrovství světa na Maui.

To se koná týden po Ironmanovi. Praví držáci, co absolvují ďábelský double – oba podniky, získají další ceny. Pro mé sponzory byl důležitější triumf na Xteře, než účast na olympiádě, říká mistr světa Conrad Stoltz z Jižní Afriky, který závodil i v Sydney 2000.

Loni přivezl Xterru do Čech jihočeský triatlonista Michal Piloušek. Jako první z našinců se zúčastnil mistrovství světa Xterra na Havaji a s 11. místem z roku 2001 stále drží nejlepší české umístění. Při projížďkách na biku hlubockými lesy si usmyslel přenést Xterru i sem. Jak řekl, tak učinil.

Premiéra poslední červnovou sobotu měla ohromný úspěch. Více než tři stovky závodníků z celého světa, drsná trať i elektrizující atmosféra po právu vykoply Xterru k ceně Akce roku v anketě Triatlonista roku. Devatenáct Čechů se odtud kvalifikovalo a odcestovalo na Havaj. Američtí majitelé značky Xterra závodů byli nadšeni. Piloušek a jeho partnerka Silvie Procházková získali licenci na Xterra European tour a založili i Brave Xterra Czech tour, teprve třetí lokální sérii na světě po USA a Austrálii.

Jsme potěšeni, jak se nám rodina Xterra rozrůstá, říkají oba. Chceme co nejlepší závody, ale zároveň zůstat pohodovou záležitostí pro profesionály i amatéry. Své plány a sliby plní, o čemž svědčí první dva domácí závody v Jablonci i ve Šternberku. Xteráci prodávají vlastní oblečení, časopis, nebo pivo.

A teď znovu Hluboká, která zůstává vrcholem. Přímo na trati se utká téměř čtyři sta borců. Světové hvězdy jako třeba Nicolas LeBrun z Francie, ale i hobby jezdci jako dvaašedesátiletý Ed Hudcovic, právník ve výslužbě, co žije na Havaji, ale má československé kořeny. Spolu s nimi vyzkouší své síly i mistr světa v běhu na lyžích a příležitostný horolezec Martin Koukal

Hodnocení:
Přečteno 169x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
15.7.24Ve Španělsku byla psána historie
7.7.24V Rothu padala světová maxima
17.6.24Generálku na MS v Nice ukořistila Charles, Besperát fantasticky druhá
9.6.24T100 - Napínavý souboj generací a dominance Knibb
28.5.24Český triatlon míří do Paříže! Petra Kuříková uspěla v náročné kvalifikaci
21.5.24Evropské triatlonové eposy: Lanzarote a Šamorín
28.4.24IRONMAN Texas ovládli Hermandez a Matthews, Jana Richtrová ovládla AG
26.4.24Výsledkový servis
17.4.24Youri Keulen a Ashleigh Gentle ovládli triatlon Singapore T100
7.4.24Drama a kontroverze na IRONMAN 70.3 Oceanside 2024: Vítězství Sanderse a Knibb a sporné diskvalifikace.