Předzávodní výživa, aneb co přesně jíst před závodem

Co a jak by jste měli jíst asi týden před závodem? To je jedna z otázek na kterou bychom rádi znali odpověď. V následujícím článku přinášíme námět, pro výživovou strategii před Vašim závodem, pomůže Vám stát se lepším.
 
Zpět
Zobrazit článek
Re: Re: Linda, 17.11.2006 12:36, Reagovat
v podstate suhlasim (aj ked je to velmi zjednoduseny pohlad,na reakcie prebiehajuce v organizme), az na par veci, ktore su neni zanedbatelne... jasne, vykon by mal prebiehat na aerobno-anaerobnej hranici... treba si vsak uvedomit, ze synteza tukov nezacne okamzite (t.j. hned ako sa zacne so sportovym vykonom), ale az po urcitom case - cca. po 45 min - preto telo primarne spracovava glykogen, ktoreho mnozstvo vo svaloch je limitovane (samozrejme je tu este glykogen v peceni)... synteza tukov je to posledne co telo chce(tuky maju v tele ochrannu funkciu - regulacia tepla a pod.)... takze najskor prichadza na rad glykogen, potom bielkoviny a na koniec tuky... organizmus sa moze "naucit" aby zacal skor spracovavat tuky (cim sa bude setrit glykogen a bielkoviny), ale urcite nie sacharidovou dietou, ktora je postavena na velkom prijme komplexnych sacharidov (tu niekedy nastava problem, ze ludia prijimaju skor sacharidy s vyssim glykemickym indexom a inzulin im pocas dna lieta ako na husenkovej drahe, co moze viest az k vaznemu poskodeniu organizmu) a nedostatocneho mnozstva bielkovin a tukov...viacere studie poslednych rokov preukazali, ze vytrvalci maju prijimat cca. 1,5 - 2 g bielkovin na kg hmotnosti, co sa dost rozchadza s odporucanym mnozstvom cca. 0,8 g na kg hmotnosti... a tuky by sa mohli tiez pohybovat niekde na hranici 15-20% denneho prijmu, pretoze cim menej tukov sa prijima, tym ich telo menej vyuziva na tvorbu energie (doslova sa brani ich synteze)...
tato tema je na dlhsiu diskusiu, pretoze na organizmus posobi mnozstvo faktorov a taktiez mnozstvo faktorov posobi na syntezu sacharidov, bielkovin a tukov, ako aj na aerobno-anaerobny prah (jeho hranica sa da posuvat napr. aj pomocou stravy)...chcem iba poukazat na hranice sacharidovej diety a to, ze to neni ziadny "zazracny" prostriedok...je zaujimave, ze v nasich koncinach sa objavuje az teraz, pretoze studie poslednych rokov boli skor zamerane na syntezu bielkovin a tukov, na zaklade ktorych spolocnosti doplnili napr. iontove napoje, energeticke tycinky a gely o bielkoviny, resp. aminokyseliny...

Přidat příspěvek

Redakce neručí za obsah komentářů a vyhrazuje si právo na vymazání vulgárních a nevhodných komentářů.
Nadpis:
Jméno:
Email:
sledovat diskuzi emailem
Příspěvek:
Potvrzovací kód:
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
22.9.24Laura Philipp slaví titul mistryně světa v IRONMANu, české triatlonistky také zářily
22.8.24Oproti Paříži v Tokyu všechno klapalo, jak mělo, říká Petra Kuříková
18.8.24Blu je zpět a ve Frankfurtu pálil ostrými
10.8.24Vítěz IM TEXAS suspendován za doping!
15.7.24Ve Španělsku byla psána historie
7.7.24V Rothu padala světová maxima
17.6.24Generálku na MS v Nice ukořistila Charles, Besperát fantasticky druhá
9.6.24T100 - Napínavý souboj generací a dominance Knibb
28.5.24Český triatlon míří do Paříže! Petra Kuříková uspěla v náročné kvalifikaci
21.5.24Evropské triatlonové eposy: Lanzarote a Šamorín