Staré pověsti triatlonové - Přední Hluboká

6.02.2018 -
Co mi vypravoval Tomáš Karlík
Krátce po instalaci do funkce koordinátora Středočeského kraje jsem začal sbírat informace o triatlonu v kraji kolem Prahy. Zákonitě jsem narazil na Triatlon v Přední Hluboké a na její autory. Jeden z nich, Tomáš Karlík mi předal „rodný list“ Triatlonu v Přední Hluboké a následující řádky jsou přepisem jeho vyprávění datovaného rokem 1989.
Staré pověsti triatlonové 02

S mými kamarády Ing. Jaroslavem Bednářem a Ing. Emilem Šebellem a našimi manželkami, všichni bývalí členové závodními družstva rychlostní kanoistiky VŠ Praha máme na Slapech v osadě Přední Hluboká společně větší chalupu. I po skončení závodní činnosti jsme nezanevřeli na sport a stále jsme se účastnili různých běhů na suchu i na lyžích, jezdíme mistrovství republiky a ostatní soutěže Svazarmu na pramicích apod. V roce 1979 nás proto upoutal článek v Československém sportu „Agónie Železných mužů“, v kterém byly velmi kriticky popsány a odsouzeny prvé ročníky IRON MAN na Havaji. Na rozdíl od autora článku se nám toto spojení tří tak pěkných sportů v jednu soutěž zalíbilo. V okolí naší chalupy jsou ideální prostory a terény pro takový závod, máme dostatek přátel od vody a lyží a tak se rozhodujeme, že v roce 1980 tento trojboj uspořádáme a pozveme je.

Od začátku našich úvah o soutěži jsme byli rozhodnuti, že rozsah závodu na Havaji zmenšíme, tím bude závod přístupnější většímu okruhu zájemců o start a nebude vyžadovat tak náročnou přípravu. Jak ukázala pozdější léta, tato úvaha byla správná. Rozhodli jsme se pro tratě plavání 2 km, cyklistika – 60km a běh 20 km.Na podzim 1977 posíláme všem potenciálním účastníkům předběžnou pozvánku na rok 1980, aby měli dostek času na rozmyšlenou a případnou přípravu. Na jaře 1980 jsme rozeslali propozice (s velmi malými úpravami je používáme dodnes vzhledem k tomu, že odpovídají soutěžním pravidlům TT) s termínem závodu 21. června 1980. Soutěž jsme nazvali jako v USA závod Železných mužů. Na start se 21. června 1980 dostavilo 27 borců. Organizace závodu proběhla tak, že u nás na chalupě v Přední Hluboké byl do 9:00 hodin sraz účastníků a v 9:00 následoval výklad tratě. V 9:30 byl závod slavnostně odstartován. Ze dvora chalupy se odjíždělo volně na kolech ke Slapském jezeru vzdálenému asi 2 km. V 10:00 byl ostrý start, po kterém plynule následovaly další disciplíny. Časový pořad jsme zachovali ve všech dalších ročnících pouze došlo ke změně ostrého startu, který se posunul na 11. hodinu.

U vody máme v místním pionýrském táboře půjčeny prostory, kde se účastníci mohou připravit k plavání a zároveň si přichystají kola a potřeby pro cyklistickou část.
Po doplavání je připraveno občerstvení (polévka, čaj, piškoty) a teplá voda k opláchnutí. V prvém ročníku jsme vzhledem ke studené vodě zkrátili trať o 200 m, v ostatních ročnících byla délka tratě vždy 2 km.
Cyklistická trať je vedena po silnicích druhé a třetí třídy jako jeden okruh (Slapské jezero Častoboř – Nalžovice . Cholín – Chotilsko – Nveklov – Křečovice, Radič – Nalžovice – Přední Hluboká), který končí na dvoře chalupy. Občerstvení a kontrola je na nejzazším místě okruhu (kde jsou ty doby, pozn. red.). Nejnižší bod je 270 m.n.m. a nejvyšší 420 m.n.m.

Ze dvora se pokračuje k běžecké části opět na jednom okruhu po asfaltových silnicích (Přední Hluboká – Nalžovice  - Křovice  - Sedlčany – Příčovy – rybník Musík – Nalžovice – Přední Hluboká). Občerstvení a kontrola je v polovině trati v Sedlčanech. Cíl závodu je na dvoře chalupy.

Závod je ukončen vyhlášením výsledků, udělením medailí a diplomů všem účastníků, které řadu let předávala můj otec zasloužilý mistr sportu Bože Karlík. Zároveň je předána hlavní putovní cena vítězi a v posledních dvou letech i putovní cena pro nejlepší tříčlenné družstvo. Večer je na programu táborák. mezi vyhlášením výsledků a táborákem jsem zajížděli do sauny MNV Dublovice. Tolik k našemu závodu.

Zajímavou atmosféru ilustruje několik poznámek:
Na chalupě jsme schopni ubytovat kolem padesáti lidí, jinak je tu prostor i ke stanování. Maximální počet účastníků jsme si z organizačních důvodů stanovili na čtyřicet.

V prvních ročnících byly na medaile použity kolečka ze železného plechu o průměru 5 cm, kde byl vyražen rok a název soutěže, později jsme pořídili raznici, s kterou razíme oboustranné medaile s označením místa a názvu závodů doplněné o znaky TT podle amerického časopisu Triathlon.

První ročník se vyznačoval oproti dalším mimo zkrácení plavání jednou kuriozitou. Pro jízdu na kole jsme v propozicích  vydali dvě omezení: kola nesměla mít galusky a pokud byla s přehazovačkou, tak byla zaplombována na převodu, který si závodník určil. Chtěli jsme tak sjednotit vybavení kol. Zjistili jsme však, že je to zbytečné, většina účastníků měl slušná kola  a tak již př¨i druhém ročníku jsme od tohoto omezení upustili.
Do roku 1985 jsme se stále dopouštěli prohřešku v názvu závodu. Stále jsme používali název Železný muž. Od roku 1986 jsme název změnili na „Triatlon v Přední Hluboké“.

Startovné závodu vybíráme tak, abychom uhradili vynaložené prostředky na občerstvení, jízda autem na kontrolní stanoviště, sud piva a buřta k táboráku atd. Začínali jsme se 40 korunami, pak 70 a nyní už vybíráme 100 Kč.

Uspořádání je nemyslitelné bez našich manželek a dětí. Manželky po dobu závodu dělají veškerou pořadatelskou činnost. Startují závod, měří časy, jsou na kontrolách, připravují občerstvení atd. Bez jejich pomoci bychom závod pořádat nemohli. Děti, zejména dcery, mají na starosti podávání občerstvení závodníkům během závodu na dvoře a zároveň vedou bufet, kde je v průběhu dne možnou koupit běžné občerstvení: kávu, pivo, limonádu, hlubocký toast atd.

Každý soutěžící, který má zájem, dostává před startem plánek a mimo to komplikovaná místa jsou označena šipkami na okraji silnice.

Soutěže se mohou účastnit pouze muži starší 18ti let. Původně stanovený limit 8 hodin jsme již ve druhém ročníku zkrátili o hodinu.

Všechny ročníky máme zdokumentovány na fotografiích vylepených na tablech.

Dnes po dalších sedmnácti letech se ledasco změnilo, mnohé zůstalo stejné. Od roku 2005 se plave jeden kilometr a běží se „pouze“ 15 km. Cyklistická trať o níž znalci prohlašují, že má pouze dva rovné úseky a to jsou dva mosty před Vltavu zůstává stejná. Dva roky po sobě se večer posedává u country muziky. Cyklistické vybavení drží krok s dobou, i když se občas objeví i horské kolo. A také žena. Stejná zůstává kouzelná atmosféra kamarádského špičkování před, při i po závodu. Zůstává nezájem oficiálních představitelů českého triatlonu. Na jednu stranu se celkem pravidelně účastní bývalý generální sekretář svazu Vašek Marek, ale na straně druhé na statku nevidět ani jednoho z předsedů svazu a že jich už bylo. Řekl bych, že nejstarší triatlon v Evropě a jeden z nejstarších triatlonů na světě by si zasluhoval více pozornosti. Takže pánové, kdo bude první?

První žena – sice se jednoho ročníku zúčastnila (sám jsem ji viděl), ale ve statistice nefiguruje, takže oficiálně je Triatlon v Přední Hluboké výlučně mužská záležitost. Ženy smějí pouze pomáhat, vařit  a utěšovat.

Traťový rekord : Karel Machač, 1968: V roce 1997 dosáhl 3:47.1 hod. (0:32; 1:44.30; 1:30.31)
Celkový počet závodníků: 632 (539 dokončilo)
Všech 26 ročníků dokončili: Tomáš Karlík a Jiří Hrubý
Nejstarší a nejmladší: Petr Loffelman 17 let v roce 1997; Heřman Volf (67 let) v roce 2005


Autor článku po závodu


první propozice


Propozice 2006


Jarda Bednář




Emil Šebelle




Tomáš Karlík




Milan Řípa, autor článku

Hodnocení:
Přečteno 2235x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka
10.1.24Luxusní kola si své zákazníky vždy najdou, říká mechanik Michal Kohoutek.
21.12.23Mým snem je účast na největším sportovním svátku světa, říká Tereza Zimovjanová
17.12.23Já zastávám názor, že Havaj je Havaj, říká Petr Lukosz
5.12.23Příští sezona bude poslední. Těším se na premiéru IM Hradec Králové, říká Tomáš Bednář