Aleš Láník – „Plavat jsem začal v září 2001!!!“

12.06.2005 -
Aleš Láník, vítěz pohárového závodu v Poděbradech, dokazuje, že když se opravdu chce a člověk dělá něco s chutí tak to opravdu jde. To jméno se po víkendovém závodě definitivně zapsalo do triatlonové kroniky a do podvědomí lidí, kteří fandí triatlonu. Dříve spíše duatlonista, ale když začali ubývat závody nezbylo mu nic jiného než začít s plaveckým tréninkem a prohánět triatlety. Mám tu čest, že osobně znám Aleše nějaký ten pátek a mohu potvrdit, že je to vskutku opravdový dříč a skromný kluk. Nikdo víc si to vítězství v Poděbradech nezasloužil než on.

Jak by jsi zhodnotil svůj výkon na nedělním závodě v Poděbradech??? Závod ti určitě vyšel podle tvých představ??? Podle některých se stal velmi překvapivým vítězem, ale dle mého po právu zaslouženým.

Svůj výkon v Poděbradech nemůžu zhodnotit jinak než, že  s maximální spokojeností. Vše se sešlo jak mělo: plavání ve 2.skupině bylo základem úspěchu na kterém se dalo navázat ve zbylých disciplínách. Hodně mi také pomohlo sjetí 1.skupiny na kole, na běh jsem si věřil, že to vyjde na bednu

 

Jaký je tvůj nejbližší závodní program???

11.6. střední TT ve Žďáru n/S, bude to moje premiéra na střední trati
19.6. MČR TT Plzeň
V červenci MČR sprint Praha a ČP Tábor + nějaké menší závody.

 

Poodkryješ z jaké skladby tréninků  a v jakých objemech se skládá tvůj typický tréninkový týden???

Typický tréninkový týden?? Záleží v jakém tréninkovém období zrovna jsem. Netrénuji pořád stejně, jediné co je stejné celý rok, je plavání. Po - pá 6.00 - 7.30h. V zimě někdy plavu 2x denně. Co se týče cyklistiky, přes zimu trenažér a bike. Na biku obecná vytrvalost (OV), na trenažéru technika šlapání, OV , síla a práce s kadencí. V závodním období hodně trénuji úseky, kopce a dynamiku. S běžeckými tréninky je to podobné v zimě OV + fartleky + lyže. S blížící sezónou se intenzita zvyšuje (tempová vytrvalost, speciální tempa, rychlost). V tomto závodním období trénuji 5-7x týdně (záleží jak jsou závody) v 9-13 tréninkových jednotkách, tréninky jsou kratší ale intenzivnější.

Trénuješ sám sebe nebo své tréninky s někým konzultuješ??? Zejména tvoje běžecké výkony jsou rok od roku lepší???

Plavecké tréninky absolvuji společně s plavci z Jihlavského AXISU, je to spíše o naplavených km než nějaké speciální práci s trenérem. Přes zimu jsem své plavání konzultoval s paní Felgrovou s FTVS. Na běh a cyklistiku mám trenéra, bývalého lyžaře a ironmana, Tomáše Kučeru (syna triatlonového rozhodčího Josefa Kučery). S ním spolupracuji od mých 13 let. Tréninky vychází s kvalitní běžecké přípravy která se promítne i do cyklistiky

 

Jsi známý svojí drtivou jízdou v cyklistické části. Mnohokrát si dokázal odjed cyklistickou část sám ve stejném rychlostním průměru jako balík. V čem spočívá tvé tajemství???

Já se nepovažuji za nějakého supercyklistu. Jsem dříč a v závodě se umím hecnout. Když špatně zaplaveš, musíš se snažit to nějak dohnat, to je asi to tajemství.

 

Jsi spokojen se svými tréninkovými podmínkami??? Jsi znám jako vášnivý běžkař na lyžích a dokazuješ, že i bez soustředění v teple dokážeš dýchat na záda reprezentantům. 

Tréninkové podmínky? Vždycky by to mohlo být lepší! Pracuji jako instruktor ve fitness centru, trénování se s tím dá skloubit, ale na nic jiného už moc času nezbývá. Mám ale dobré podmínky v rodinném zázemí, takže to zvládám. To víš, nikdo ti nedá nic zadarmo. Dříve jsem závodil na lyžích, mám je rád, dokážu si je užít. Lyže jsou vynikající příprava na triatlon a všeobecnou kondici. Jsem rád, že je můžu zařazovat do přípravy, je to vždycky příjemná změna, když napadne sníh.

 

Tvůj handicap je jasně v plavání. V kolika letech si začal pravidelně plavat???   Jsi skvělý příklad, že triatlon není jenom o plavecké disciplíně.  

Plaval jsem od dětství, ale vždy jenom v rámci školní výuky. Doopravdy jsem začal trénovat plavání v září 2001

Co ti říká slovo Ironman??? Přemýšlíš do budoucna okusit dlouhý triatlon???

IRONMAN mi zatím nic moc neříká, jednou bych ho zkusil, ale teď mě to neláká. Rád bych tento víkend dokončil střeďák ve Žďáru, to bude zatím moje maximum.

 

Hodnocení:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Láník si MS v dlouhém duatlonu doslova protrpěl
Láník dal sbohem vrcholovému triatlonu!
Přečteno 233x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka
10.1.24Luxusní kola si své zákazníky vždy najdou, říká mechanik Michal Kohoutek.
21.12.23Mým snem je účast na největším sportovním svátku světa, říká Tereza Zimovjanová